Veselīgs uzturs un proteīna makaroni

Veselīgs uzturs mūsdienās kļūst ar vien populārāks! Turklāt šajā rakstā mēs apskatīsim, kas būs veselīgs klasisko recepšu aizstājējs parastajiem miltu makaroniem. Un tos noteikti var ēst visa ģimene. Kā jau nojaušam, arvien vairāk un vairāk cilvēki pasaulē piekopj veselīgu uzturu un dzīvesveidu!

Vai zināji, ka veselīgs dzīves veids sākas ar mūsu paradumu maiņu! Mūsu paradumi ir tie, ko mums ir ielikuši mūsu vecāki. Tie mums radušies daudzu gadu laikā un rada ērtu sajūtu. Bieži mums ir grūti kaut ko mainīt, pat tad, ja tie slikti ietekmē mūsu pašsajūtu un enerģiju ilgtermiņā. Tomēr daudzi mēģina darīt to ik dienas ejot uz savu labāko versiju. Un, jāatzīst, tas ir to vērts!  

Veselīgs uzturs un proteīna makaroni

Vai proteīna makaroni tiek pieskaitīti pie veselīga uztura? Sāksim ar to, kas ir proteīns jeb olbaltumvielas – tā ir viena no organismam svarīgākajām uzturvielām un enerģijas avotiem. Tās dod sāta sajūtu un to trūkums var izraisīt:

  • nogurumu,
  • zemu imunitāti,
  • vēlmi pēc saldumiem,
  • lūstošus nagus un matus,
  • sliktu miegu.

Papildus šim daudziem ir izveidojies nepareizs priekšstats, ka proteīns vajadzīgs tikai tiem, kas sporto – tas ir vajadzīgs jebkuram no mums: vecam, jaunam, mazam lielam, kā arī kā veselīgs uzturs jauniešiem un bērniem.

Ja apskatām proteīna makaronus, tad ne visi makaroni būs vērtīgi. Būs svarīgi iemācīties izpētīt katra tirgū pieejamā produkta sastāvu. Te rodas arī jautājums, kāpēc proteīna produkti kļūst ar vien populārāki? Tieši tāpēc, ka ar vien vairāk cilvēki meklē kā dzīvot veselīgāk un justies labāk ilgtetmiņā! 

Kā iepriekš tika minēts – olbaltumvielas dod mums sāta sajūtu. Tātad ēdot proteīna makaronus mums būs sāta sajūta uz ilgāku laiku nekā apēdot parastos miltu makaronus. Variet notestēt paši – apēd 150gr parastos miltu makaronus, vai proteīna makaronus un redzēsiet cik ilgi būs sāta sajūta no katras maltītes.

Un kā ir ar sastāvu un uzturvērtību, vai tas ir svarīgākais?

Vēl svarīgs punkts no kāda proteīna tie ir gatavoti un kas ir šo makaronu sastāvā. Esmu redzējusi ka var nopirkt arī kviešu miltu proteīna makaronus, bet tie noteikti nebūs paši labākie. Vēlams būtu izvēlēties tādus kur sastāvā nav kviešu miltu vispār. Labākie būs tie kuriem ir zems tauku un ogļhidrātu daudzums, bet toties daudz tieši olbaltumvielas un šķiedrvielas.

Apskatīsim 2 vispārīgus produktu veidus un to sastāvus, uzturvērtību, neminot ne ražotāju ne nosaukumu:

Balto miltu makaroni

Balto miltu makaroni

Sastāvdaļas: 
Сietie kvieši, olas, ūdens. Satur graudaugus, ka satur lipekli

UZTURVĒRTĪBA (100 g/ml)
Enerģētiskā vērtība: 1521,00 kJ / 364,00 Kcal
Tauki 2,00 g
Ogļhidrāti 71,70 g
Cukuri 3,50 g
Šķiedrvielas 4,8 g
Olbaltumvielas 12,00 g
Sāls 0,01 g 

Satur daudz vienkāršos ogļhidrātus, toties maz satur olbaltumvielas un šķiedrvielas.

Veselīgs uzturs melno pupiņu makaroni

Melno pupiņu proteīna makaroni

Sastāvdaļas: melnās pupiņas*.
*Dabīgas lauksaimniecības produkts. VAR SATURĒT SOJU.

UZTURVĒRTĪBA (100 g/ml)
Enerģētiskā vērtība: 1342,00 kJ / 319,00 Kcal
Tauki 3,50 g
Ogļhidrāti 39,50 g
Cukuri 6,00 g
Šķiedrvielas 19 g
Olbaltumvielas 42,00 g
Sāls 0,00 g

Satur daudz olbaltumvielu attiecībā pret ogļhidrātiem un satur daudz šķiedrvielas, kas ir atbalsts mūsu zarnu traktam

Apskatot abus produktus varam izanalizēt no kā sastāv katra produkta kalorijas. Kaloriju sastāvs būs uzturvērtība.

Sastāvs 

Pirmkārt, sāksim ar produktu sastāvu – parastie makaroni sastāv no kviešu miltiem, olas un ūdens un satur lipekli. Lipeklis, savukārt, nebūs draudzīgs mūsu zarnu traktam. Makaroni sastāvēs no vienkāršajiem ogļhidrātiem un sāta sajūta pēc šādas maltītes nebūs ilga. Drīz vien gribēsies atkal ēst. Toties proteīna makaronu sastāvā ir melnās pupiņas, pie tam vēl no bio lauksaimniecības. Un te ir tā atšķirība – kilokalorijas mēs uzņemsim praktiski vienādas no abiem šiem produktiem, bet katra šī produkta kaloriju sastāvs ir citāds.    

Uzturvērtība 

Otrkārt, parastajos makaronos ir daudz ogļhidrāti, bet salīdzinoši maz olbaltumvielas. Ogļhidrāti arī ir mūsu enerģijas avots, bet tos savākt pa dienu ir pavisam vienkārši. Parastajos makaronos ir ļoti maz šķiedrvielas, bet proteīna makaronos tās ir vismaz četras reizes vairāk. Tātad produkts pats par sevi ir vērtīgs!

Saliekot visu kopā 

Treškārt, izpēdot abus produktus, pats svarīgākais, varam secināt kurš tad būs pēc uzturvērtības un sastāva labāks produkt, protams, melno pupiņu proteīna makaroni. Bet kā parasti saka, nepamēģināsi nezināsi! Arī šie produkti ir jāmāk pagatavot, jo mūsu mutes garšas kārpiņas ir pieradušas pie vecajiem ieradumiem un garšām.  

Ieteikums!!! 

Un ieteikums būtu, ņemiet vērā, ka arī proteīna makaroni mēdz būt pieejami dažādi tirgū. Izvēlamies produktu nevis pēc nosaukuma: proteīna jogurts, proteīna batoniņš, proteīna makaroni… bet gan pēc sastāva un uzturvērtības, jo tieši produkta nosaukums un etiķete var būt ļoti maldinoša. Līdz ar to pērkot un iepazīstoties ar produktu izpētām kāds produktam ir sastāvs, kāda uzturvērtība, kāda izcelsme, vai nesatur ĢMO,  vai satur glutēnu vai nē. Secinājums gan būtu viens, ka ir vērts iekļaut uzturā proteīna makaronus ar noteikumu, ka tiem ir labs sastāvs! Citiem vārdiem sakot – ir vērts nogaršot!

Patika raksts? Padalies ar to ar citiem

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
ATCERIES!!! Katram produktam un ēdienam ir savs pulksteņa laiks, kad to ēst, lai sasniegtu vēlamos rezultātus. Ja vēlies būt sev pats uztura treneris un iemācīties ātri pagatavot ēdienus ar uzturvielām un juties vēl enerģiskāk un nomestu kādu lieku kilogramu, piesakies kādā no mūsu projektiem!
Veselīgs uzturs un laba pašsajūta ir mūsu projektu fokuss, tāpēc piesakies un uzzini daudz lietas, kā pagatavot ātri, bet ar uzturvērtību! Piesakies projektā un uzzini vairāk par to kā dzīvot veselīgāk šajā ātrajā dzīves ritmā!
 
Sanita
Raksta saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez portāla īpašnieka atļaujas ir aizliegta.

Leave a Comment

Uzsākt sarunu
1
Sveicināti! Kā varu palīdzēt?